Options

Body Background:
Body text color:
Links Color:
CONTENT Color:
Color suggestions:
TOP/FOOTER COLOR:
T/F BG Color:
T/F BG opacity:
HEADER/BOTTOM COLOR:
H/B BG Color:
H/B BG opacity:
This panel is build only for demo purposes. It does not work well on IE
expand

Login Pop-up

Σάββατο, Δεκέμβριος 21, 2024

Η οικογένεια.

Όπως με κάθε δυσκολία στην υγεία ενός ανθρώπου, έτσι και με τις διαταραχές άγχους το οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο ζει ο ασθενής θα διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο στην αποκατάσταση ή την επιδείνωση της ψυχικής υγείας του. Εδώ οι δρόμοι της ιατρικής και της ψυχολογίας χωρίζουν αποφασιστικά και επώδυνα για τον ασθενή: ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις ιατρικών ασθενειών η οικογένεια είναι πρόθυμη να βοηθήσει το μέλος που έχει ανάγκη με όσες δυνάμεις διαθέτει, στην περίπτωση των διαταραχών άγχους αυτή η πολύτιμη οικογενειακή βοήθεια παραμένει συχνά ανεκπλήρωτο αίτημα για τον άνθρωπο που την ζητά.

Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην απρόθυμη και συχνά ανταγωνιστική στάση του οικογενειακού περιβάλλοντος προς την αποκατάσταση της ψυχικής υγείας του ασθενούς. Μερικοί είναι:

  1. Η απουσία γνώσης μέσα στην οικογένεια για τα χαρακτηριστικά και για τη σοβαρότητα των διαταραχών άγχους.
  2. Η πεποίθηση ότι ο ασθενής μπορεί μόνος του να γίνει καλά.
  3. Η ανεξέταστη βεβαιότητα με τον οποία υπερασπίζεται το οικογενειακό περιβάλλον τις εγκαθιδρυμένες αντιλήψεις και λειτουργίες του.
  4. Η αβεβαιότητα της οικογένειας για την αποτελεσματικότητα της επαγγελματικής ψυχολογικής υπηρεσίας.
  5. Ο φόβος των φαρμάκων.

Έτσι, ενώ ο ασθενής έχει μεγάλη ανάγκη την κατανόηση, την συμμετοχή στην προσπάθεια και την συναισθηματική υποστήριξη των γονιών, του/της συζύγου, των αδελφών και άλλων μελών της οικογένειας, αυτό που ακούει συνήθως είναι ότι όλα αυτά που περνάει είναι στο μυαλό του και ότι δεν έχει κανένα σοβαρό πρόβλημα.

Στην πραγματικότητα, αυτές οι κατανοήσεις και συμπεριφορές των μελών του οικογενειακού περιβάλλοντος, τόσο συχνές την ώρα της συνεδρίας και τόσο συνήθεις στη βιβλιογραφία, αποτελούν αποδείξεις της απουσίας ουσιαστικής συναισθηματικής οικογενειακής ζωής και συχνά συνιστούν ένα από τα μακροχρόνια αίτια για την ανάπτυξη της ψυχοπαθολογίας του άγχους στον ασθενή. Υποστηρίζουν το επιχείρημα για την μέγιστη απουσία ψυχολογικής παιδείας στην οικογένεια της εποχής μας και αποτελούν έναν από τους επιλεγμένους στόχους της δράσης της Ελληνικής Εταιρείας Διαταραχών Άγχους μαζί με την πρωτογενή πρόληψη και την ολοκληρωμένη θεραπεία των διαταραχών του άγχους.

Ρωτήστε τον ειδικό:

  1. Με ποιο τρόπο μπορείτε να βοηθήσετε κι εσείς στη θεραπεία του παιδιού σας ή του/της συζύγου σας.
  2. Με ποιο τρόπο η φύση της σχέση σας με τον ασθενή έχει διευκολύνει την ανάπτυξη του προβλήματός του.
  3. Προς ποια κατεύθυνση η βελτίωση της σχέσης σας με τον ασθενή μπορεί να συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματός του.

Ο άνθρωπός σας έχει ανάγκη:

  1. Να διαπιστώσει ότι δέχεστε να κάνετε κι εσείς συνεδρίες, αν ο ειδικός το κρίνει απαραίτητο.
  2. Να διαπιστώσει ότι είστε πρόθυμος να επανεξετάσετε τις πεποιθήσεις σας για τη λειτουργία της οικογένειάς σας.

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη δυνατή πλοήγηση και εμπειρία στην ιστοσελίδας μας. Για περισσότερες λεπτομέρειες ελεγξτε τη σελίδα για τη διαχείριση Cookies και την Πολιτική Απορρήτου.

Scroll to top